Vianočné recepty: 5 Tipov na rýchle a parádne zákusky

| 13.12.2023 | 4 minúty čítania

Vianočné recepty: 5 Tipov na rýchle a parádne zákusky

Najkrajšie obdobie v roku je tu a láka k pečeniu chutných koláčov a zákuskov od výmyslu sveta. Vyčarujte si v kuchyni tú správnu vianočnú atmosféru s našimi tipmi na jednoduché, no efektívne koláčiky.

Vianoce však nie sú len najkrajším, ale často tiež najhektickejším obdobím v roku. Preto sa každá gazdinka poteší najmä receptom, ktoré šetria čas. O to viac času vám potom zostane na trávenie chvíľ s blízkymi, na nákup vianočných darčekov či sledovanie vianočných filmov.

Zrejme aj vy už máte tradičný rodinný recept na medovníčky či linecké, na ktorý nedáte  dopustiť. Preto vám poradíme recepty na koláčiky, ktoré sú možno menej tradičné, no zvládnete ich mať hotové do hodiny. Vyskúšajte naše tri tipy na efektívne vianočné pečivo:

Crinkles sušienky

Ak ste ešte o týchto popraskaných, vláčnych a extra čokoládových keksíkoch nepočuli, o veľa prichádzate. Garantujeme vám, že ak ich skúsite, len tak sa po nich zapráši. A nebude to len práškovým cukrom.

vianočné crinkles sušienky 

Suroviny:

  • 60 gramov masla
  • 220 gramov čokolády (obsah kakaa ideálne aspoň 60 %)
  • 2 vajíčka
  • 80 gramov kryštálového cukru
  • Štipka soli
  • 220 gramov hladkej múky
  • 1/3 balenia prášku do pečiva

Na obaľovanie:

  • Kryštálový cukor
  • Práškový cukor

Postup:

  1. Čokoládu s maslom vložte do hrnčeka. Nad parou alebo nad slabým plameňom pomaly zahrievajte, kým sa všetko nerozpustí. Odstavte zo sporáka.
  2. V miske vyšľahajte celé vajcia s kryštálovým cukrom do peny.
  3. Potom do zmesi pomaly vmiešajte mierne vychladnutú čokoládu. 
  4. Pridajte múku, prášok do pečiva a štipku soli. Všetko poriadne premiešajte.
  5. Prikryte cesto a odložte ho približne na 1 hodinu do chladničky.
  6. Zatiaľ si pripravte dve misky. Do jednej nasypte kryštálový a do druhej práškový cukor.
  7. Z vychladnutého cesta tvarujte guličky a obaľujte ich najprv v kryštálovom a potom práškovom cukre.
  8. Poukladajte ich na plech pokrytý papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 170 – 175 °C približne 10 – 12 minút.

Grilážové tyčinky

Obľúbená pochúťka, ktorá mnohým pripomína detstvo. Karamelové tyčinky, zvané „grilážky”, sú v skutočnosti jedným z najjednoduchších vianočných receptov. Kúpené oblátky totiž znižujú čas prípravy na minimum.

grilážky vianočný zákusok 

Suroviny:

  • 1 balenie tortových oblátok
  • 1 konzerva salka
  • 250 gramov masla
  • 250 gramov kryštálového cukru
  • 200 gramov vlašských orechov
  • Štipka soli

Postup:

  1. Vopred si najemno nasekáme alebo pomelieme oriešky.
  2. Do väčšieho hrnca vložíme kryštálový cukor a maslo. Na strednom plameni necháme pomaly roztopiť a skaramelizovať. Chvíľami premiešame, aby sa karamel pálil rovnomerne.
  3. Keď je zmes kompaktná, skaramelizovaná a má tú správnu zlatisto hnedú farbu, vlejeme do nej konzervu salka. Pozor, opatrne, bude to bublať. Stlmíme plameň a zmes miešame, kým nie je opäť jednotná.
  4. Potom zmes odstavíme z plameňa a vmiešame do nej oriešky. Necháme chvíľu vychladnúť, no len tak, aby sa s karamelom dalo pracovať. 
  5. Keď je zmes stále teplá, natrieme ňou postupne všetky oblátky tak, aby vrchná zostala nenatretá. Prikryjeme fóliou alebo alobalom a rovnomerne zaťažíme kuchárskou knihou.
  6. Necháme stuhnúť v chladničke, ideálne cez noc. Na druhý deň ostrým nožom krájame tyčinky či kocky a prípadne ich namočíme v čokoláde.

Rumové guľky

Aj pri pečení treba občas myslieť ekologicky. Práve toto je recept, pri ktorom môžete zužitkovať zvyšky z korpusov či iných koláčikov. A ak ich nemáte, jednoducho si korpus upečiete. Môžete sa tiež rozhodnúť pre detskú alebo „dospelácku” verziu.

vianočný rumový koláč vo forme guľky 

Suroviny:

  • 100 gramov piškótového korpusu, odrezkov alebo piškót
  • 100 gramov vlašských orechov
  • 100 gramov hrozienok, datlí alebo sušených sliviek
  • 50 gramov práškového cukru alebo prírodného sladidla podľa chuti
  • 2 PL kakaa
  • 50 až 100 ml rumu
  • Kokos, kakao alebo mleté orechy na obaľovanie

Postup:

  1. Piškótový korpus rozdrobíme. Orechy pomelieme. Hrozienka alebo iné sušené ovocie nakrájame čo najviac nadrobno alebo rozmixujeme v kuchynskom sekáčiku.
  2. V mise zmiešame všetky spomenuté ingrediencie s práškovým cukrom a kakaom.
  3. Nakoniec postupne pridávajte 50 až 100 ml podľa chuti a hustoty zmesi. Pre nealko verziu pre deti odporúčame nahradiť rum rumovou arómou a ovocnou šťavou/horúcou vodou.
  4. Pomer suchých a mokrých ingrediencií sa môže mierne líšiť. Pridajte tekutinu alebo pomletý korpus/piškóty podľa hustoty tak, aby sa dala hmota tvarovať.
  5. Odložte zmes na 1 hodinu do chladničky. Potom z nej vlhkými rukami tvarujte malé guľky a obaľujte ich v kokose, orechoch či kakau. Odložte opäť stuhnúť do chladničky a skladujte v chlade.

Dobrú chuť a radostné Vianoce

praje Raiffeisen banka

Tlačiť
www.raiffeisen.sk | Kontakt 0850 850 555 | © 2021 Tatra banka, a. s., organizačná zložka podniku - Raiffeisen banka
https://www.raiffeisen.sk/sk/o-banke/uzitocne-tipy/vianocne-pecenie-je-radost-vyskusajte-nase-rychle-recepty/