Medzinárodný deň solidarity: komu sme pomohli v roku 2018?

| 20.12.2018 | 4 minúty čítania

Medzinárodný deň solidarity: komu sme pomohli v roku 2018?

S príchodom nového roka sa objavuje aj množstvo rád, do čoho investovať. Nie všetky sa však oplatí dodržať. Do čoho vložiť svoje peniaze? Prečítajte si v našom článku.

Slovo investovanie malo dlhé roky na Slovensku negatívny podtón. V 90-tych rokoch podľahlo pokušeniu pyramídových hier či podvodníckych firiem mnoho ľudí. Nečudo, že nadlho stratili chuť investovať.

Medzitým však vyrástla nová generácia, ktorá sa investovania nebojí a vidí v ňom veľký potenciál. Z niektorých chýb sme sa poučili. Menej veríme rozprávkam, ale stále máme medzery vo vedomostiach. Nereálne očakávania ostali, ale sme určite podozrievavejší.

Investovanie je nástroj, s ktorým treba narábať opatrne a predvídavo. Problémy vznikajú vtedy, ak ho niekto vníma ako rýchlu cestu k ľahkým peniazom.

4 základné pravidlá investovania

  1. Neverte rozprávkam. 20 %-ný výnos, návratnosť do polroka, zaručený úspech? Na medové motúzy sa už namotalo veľa ľudí, nebuďte jedným z nich. Nikto nemôže garantovať žiadny výnos a všetko, čo vyzerá príliš pekne, je len bublina. Spomínate si na časy, keď mal bitcoin hodnotu 16-tisíc eur? Za rok klesla jeho hodnota o 80 %.
  2. Investujte len peniaze, ktorých strata nezabolí. Ak sa budete o svoje peniaze báť, začnete sa riadiť emóciami. V investovaní však počúvajte svoj rozum.
  3. Venujte tomu čas. Aj keď investovanie nie je kvantová fyzika, treba sa naučiť aspoň základy. Ak to s ním myslíte vážne, čítajte, počúvajte, sledujte ľudí so  skúsenosťami. Inšpirujte sa tipmi, analyzujte, ale nikdy neverte len jednému zdroju.
  4. Životné poistenie ako forma investície? Radšej nie. Poistenie ako spôsob investície stále volí približne polovica ľudí na Slovensku. V drvivej väčšine sa to však neoplatí kvôli neúmerne vysokým poplatkom.

Pred tým, ako by sme pokračovali zoznamom, do čoho v roku 2019 investovať, si pripomeňme ešte jednu vec. Neexistuje forma investície, ktorá by vyhovovala každému. Každý človek, každá výška úspor je iná. Ak neviete, kde začať, poraďte sa s profesionálmi alebo sa inšpirujte našimi piatimi tipmi.

1. Dôchodkové sporenie

Reč je o takzvanom treťom pilieri, čiže doplnkovom dôchodkovom sporení. Ak vám vo forme benefitu prispeje aj zamestnávateľ, je to výhodná forma investície.

Nevýhodou DDS je slabá likvidita (pri väčšine sporení si peniaze môžete vybrať až pri odchode do dôchodku). Na druhej strane, za roky sporenia si viete zabezpečiť veľmi slušný dôchodok pravidelným odkladaním nízkych súm.

2. Diverzifikované portfólio akcií

Do obchodovania s akciami sa radšej púšťajte iba po tom, ako získate skúsenosti s inými formami investovania. Tu platí viac než kdekoľvek inde, že emócie musia ísť bokom.

Na minimalizovanie rizika slúži takzvaná diverzifikácia. Investor si zakúpi akcie viacerých firiem z rôznych odvetví (IT, doprava, komodity…). Dôležité je zachovať si chladnú hlavu počas výkyvov cien. Akcionári pri prepadoch často panikária a svojich akcií sa zbavia za zlomok nákupnej ceny. Pritom prax ukazuje, že vo väčšine prípadov po prepadoch nasleduje nový rast. Čiže keby akcionári podržali svoje akcie, neprerobili by.

3. ETF

ETF, čiže Exchange Traded Fund, fondy obchodované na burze, sú typ podielových fondov. Keďže kopírujú vývoj nejakého indexu, majú spravidla lepšie výnosy ako klasické podielové fondy bánk.

Na rozdiel od nich si ETF nekúpite v banke, ale na burze, poplatky platíte online brokerovi. Obchodovať s nimi sa však oplatí až nad určitou sumou (cca 5-tisíc eur).

4. Termínovaný vklad

Ak hľadáte jednoduchý, bezpečný a ľahko dostupný spôsob investovania, využite termínovaný (viazaný) vklad. Vložíte naň takú sumu, akú len chcete a môžete si prispôsobiť aj dobu viazanosti. Tá je kratšia než pri DDS (väčšinou 1 až 3 roky). Nevýhodou je nižší výnos.

Prečítajte si viac o viazanom vklade v našom staršom článku.

5. Do seba

Možno ste chceli počuť niečo iné, ale najlepšou investíciou je investícia do samého seba. Naučte sa nové veci, zdokonaľte sa v cudzom jazyku alebo sa zoznámte s novým softvérom. Absolvujte online kurz, zoznámte sa so zaujímavými ľuďmi alebo sa zúčastnite prednášok z vašej sféry.

Okrem toho, že si rozšírite obrozy, stanete sa zaujímavejším aj pre zamestnávateľov. A to je najistejšia cesta k lepšiemu finančnému ohodnoteniu.

 

 

Tlačiť
www.raiffeisen.sk | Kontakt 0850 850 555 | © 2021 Tatra banka, a. s., organizačná zložka podniku - Raiffeisen banka
https://www.raiffeisen.sk/sk/o-banke/uzitocne-tipy/tipy/medzinarodny-den-solidarity-komu-sme-pomohli-roku-2018.html